{"slug":"7596-sayili-fon-kanunu-madde-madde-yatirimci-rehberi","title":"7596 Sayılı Fon Kanunu Yayımlandı: Madde Madde Rehber","yazildi":true,"tarih":"2026-10-28","ruSlug":null,"enSlug":null,"guncelleme":null,"ozet":["Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım Fonları Hakkında 7596 sayılı Kanun, 22 Ekim 2026'da kabul edilmiş ve 27 Ekim 2026 tarihli, 33413 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Kanun 17 Eylül 2026'dan geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.","Güncelleme (28 Ekim 2026): SPK, 27 Ekim 2026 tarihli ve 76/1903 sayılı kararıyla Kanun'un uygulama esaslarını duyurdu. Ara ödeme sırası, 1 milyon TL sınırı ve ödemeyi yapacak bankalar bu duyuruda belli oluyor.","Kanun yalnızca SPK'nın 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiyesine karar verilen ve yayım tarihinde tasfiyesi bitmemiş fonları kapsar. Genel bir fon tasfiye rejimi kurmaz.","Ara ödeme en fazla 1.000.000 TL'dir. Net yatırım tutarı TÜFE ve Yİ-ÜFE ortalamasıyla endekslenerek MKK tarafından hesaplanır.","Ödemenin tarihi kanunda yazmaz. Usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenecektir."],"sss":[["7596 sayılı Kanun ne zaman yürürlüğe girdi?","Kanun 27 Ekim 2026 tarihli ve 33413 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış ve 17 Eylül 2026'dan geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir (madde 8)."],["Ödemeler ne zaman başlayacak?","Kanunda ödeme tarihi yoktur. Ara ödemenin usulü SPK'nın 27 Ekim 2026 tarihli 76/1903 sayılı kararıyla (Bülten 2026/76) belirlenmiştir: ara ödemeyi tasfiyeyi yürüten bankalar yapar, MKK hesaplamayı iletir ve uygulamaya para piyasası fonlarından başlanır. Karar ödeme günü vermemiştir."],["Ara ödeme en fazla ne kadardır?","Net yatırım tutarı 1.000.000 TL'nin altındaysa bu tutar kadar, 1.000.000 TL ve üzerindeyse en fazla 1.000.000 TL'dir. Para piyasası fonları dışında tutar, hesabınızdaki payların bir önceki gün sonu değerini aşamaz (madde 4/2)."],["PBLK'da payı bloke olan yatırımcı ödeme alabilir mi?","Madde 3/5'e göre bu yatırımcılar fon pay sahibi sıfatıyla tasfiye hükümlerine tabidir. Ayrı bir öncelik tanınmamıştır."],["Hangi kişilere ödeme yapılmaz?","6362 sayılı Kanunun 104, 106 veya 107. maddelerindeki fiilleri işlediği ya da bunlarla birlikte hareket ettiği Kurulca tespit edilenlere ödeme yapılmaz (madde 3/6)."],["SPK uygulama esaslarını açıkladı mı?","Evet. SPK Kurul Karar Organı'nın 27 Ekim 2026 tarihli ve 76/1903 sayılı kararı (Bülten 2026/76) ara ödeme sırasını, fon bazındaki 1 milyon TL sınırını, ödemeyi yapacak bankaları ve genel hisse iade hesabının dağıtımını düzenler. Ayrıntısı ödeme takvimi makalesinde anlatılıyor."]],"tablolar":null,"kaynaklar":[["7596 sayılı Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım Fonları Hakkında Kanun, Resmî Gazete 27.10.2026, sayı 33413","https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2026/10/20261027-0.htm"],["SPK Bülteni 2026/76: 7596 sayılı Kanun uyarınca yapılacak tasfiye ve ödemelere ilişkin usul ve esaslar (27.10.2026, 76/1903)","https://spk.gov.tr/data/6ae049c98f95db0c143f6579/2026-76.pdf"],["6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu, mevzuat.adalet.gov.tr","https://mevzuat.adalet.gov.tr/mevzuat/104117"]],"desc":"Tasfiyedeki fonlara ilişkin 7596 sayılı Kanun Resmî Gazete'de yayımlandı. Net yatırım tutarı, ara ödeme, PBLK, TMSF ve geri kazanım hesabı maddeleri.","category":"Sermaye Piyasası","court":"Tazminat istemlerinde adli yargı, SPK işlem ve eylemlerine karşı idari yargı; suç isnatlarında ceza mahkemeleri görevlidir.","duration":"Haksız fiil tazminatında iki ve on yıllık zamanaşımı (TBK m. 72), idareye başvuruda bir yıllık süre (İYUK m. 13) gözetilmelidir.","related":["fon-tasfiye-kanunu-ne-zaman-odeme-takvimi","fon-tasfiyesinde-pblk-yatirimcisi-kanun-geriye-yurur-mu","fon-yatirimcisi-belge-kontrol-listesi-ve-ornek-ekstre"],"sections":[["Kanun ne zaman yayımlandı, kimleri kapsıyor?","7596 sayılı Tasfiyesine Karar Verilen Bazı Yatırım Fonları Hakkında Kanun 22 Ekim 2026'da TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş, 27 Ekim 2026 tarihli ve 33413 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmıştır. Madde 8 uyarınca kanun, 17 Eylül 2026 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.\n\nKapsam dardır. Madde 1 ve 2'ye göre kanun, SPK'nın 17 Eylül 2026 tarihli kararlarıyla tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarından, yayım tarihinde tasfiyesi tamamlanmamış olanları kapsar. Diğer yatırım fonları için genel veya sürekli bir tasfiye ve sorumluluk rejimi oluşturmaz. Fonunuzun listede olup olmadığı SPK bülteninden ve fonun unvanından kontrol edilmelidir."],["Net yatırım tutarı nasıl hesaplanır?","Dağıtılabilir nakit ödemeleri karşılamaya yetmezse madde 4'e göre yatırımcının net yatırım tutarı esas alınır. Bu tutarı MKK hesaplar. Yatırımcının fona fiilen yaptığı her nakit giriş ve çıkış, tasfiye tarihine kadar TÜİK'in açıkladığı TÜFE ve yurt içi Yİ-ÜFE değişim oranlarının aritmetik ortalamasıyla ve kıstelyevm usulüyle endekslenir.\n\nGiriş tutarı çıkış tutarından fazlaysa, fondan yapılan her nakit çıkış ilk giren ilk çıkar esasıyla düşülür. Sonuç, ödemelerde dikkate alınacak net yatırım tutarıdır. Bu hesapta fonun fiyatı değil, hesabınıza giren ve hesabınızdan çıkan paranın tarihi ve tutarı belirleyicidir."],["Ara ödeme ne kadar, kimlere yapılır?","Madde 4'ün ikinci fıkrasına göre Kurulca belirlenen fonlarda, net yatırım tutarı 1.000.000 TL'nin altında olanlara bu tutar kadar, 1.000.000 TL ve üzerinde olanlara en fazla 1.000.000 TL ara ödeme yapılabilir. Para piyasası niteliğindeki fonlar hariç, ara ödeme tutarı hesaplandığı tarihten bir önceki gün sonu itibarıyla hesabınızdaki katılma paylarının toplam değerini aşamaz.\n\nNakit tutarlar yetmezse Kurul, net yatırım tutarı en düşük olandan başlayarak ödeme yapılmasına ya da herkes için asgari bir ara ödeme tutarı belirlenmesine karar verebilir. Ara ödeme karşılığında pay iadesi yapılmaz, paylar nihai ödemede iade edilir. Ara ödeme, nihai ödemede mahsup edilir (madde 4/5).\n\nKanunda ödeme tarihi veya süresi yoktur. Usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir (madde 7/2); ara ödemeye ilişkin esaslar 27 Ekim 2026 tarihli 76/1903 sayılı kararla belirlenmiştir. SPK'nın 1 Ekim 2026 duyurusunda Tera, Pusula, Atlas ve Hedef fonlarında fon başına en fazla 1 milyon TL ara ödeme ve para piyasası fonlarından başlama öngörülmüştür. Hedef Portföy fonları 15 Ekim 2026'da, 70/1821 sayılı kararla (Bülten 2026/70) bu karar kapsamından çıkarılmıştır; güncel esaslar 27 Ekim 2026 tarihli 76/1903 sayılı kararda (Bülten 2026/76) Tera, Pusula ve Atlas fonları için belirlenmiştir."],["PBLK'daki yatırımcı ve ödeme alamayacak olanlar","17 Eylül 2026 ve öncesinde TEFAS'a iletilmiş, ancak fonun temerrüdü ya da katılma payı fiyatının açıklanmaması nedeniyle gerçekleşmeyen talimatlar bakımından payları bloke edilmiş olanlar, fon pay sahibi sıfatıyla kanundaki tasfiye hükümlerine tabidir (madde 3/5). Bu yatırımcılara ayrı bir ödeme önceliği tanınmamıştır.\n\nMadde 3'ün altıncı fıkrasına göre 6362 sayılı Kanunun 104, 106 veya 107. maddelerindeki fiilleri işlediği ya da bunlarla birlikte hareket ettiği Kurulca tespit edilen kişi ve kurumlara tasfiye ve geri kazanım hesabından ödeme yapılmaz. Madde 4/4 ise tasfiye öncesi pay iadesiyle endeksli girişinin üzerinde getiri elde edenlerin, fazlayı Kurulun ilan ettiği hesaplara isteğe bağlı iade edebilmesine imkân verir."],["Zararı kim ödeyecek, TMSF ne yapacak?","Madde 5'e göre fon malvarlığından mevzuata aykırı olarak ya da fonun menfaatine uygun gerçek bir ekonomik amacı olmaksızın ilişkili taraflar, hâkim ortaklar veya yöneticiler lehine çıkarılan değerler, hukuka aykırı çıkarılmış değer sayılır. Zarardan öncelikle fonun kurucusu veya yöneticisi olan portföy yönetim şirketi sorumludur. Şirketten tahsil edilemezse ya da edilemeyeceği açıkça belliyse Kurulca belirlenen gerçek ve tüzel kişiler şahsen sorumludur.\n\nKurul, fon bazında zarar tutarını ve sorumluları belirleyip TMSF'ye bildirir. Tahsil ve takip 6183 sayılı Kanun kapsamında TMSF tarafından yürütülür, bu kapsamda açılacak davalarda İstanbul idare mahkemeleri yetkilidir. Soruşturma sürüyorsa kimse suçlu sayılamaz, madde yalnızca kanundaki düzenlemeyi gösterir."],["Geri kazanım hesabı ve yatırımcı ne yapmalı?","Tahsil edilen ve iade edilen tutarlar TMSF nezdinde her fon için ayrı bir geri kazanım hesabında izlenir. Bu tutarlar TMSF'nin malvarlığından ayrıdır, yalnızca ilgili fonun tasfiyesi ve pay sahiplerine ödeme için kullanılır, haczedilemez ve teminat gösterilemez (madde 6). Ödemeyi YTM, katılma payı sahipliği oranında yapar.\n\nYatırımcı için ilk adım, fona yaptığı nakit giriş ve çıkışların tarihli dökümünü almak ve MKK mutabakat kaydında eksik ya da hatalı bilgi görürse bunu aracı kuruma ve tasfiyeyi yürüten kuruluşa yazılı bildirmektir. Ödeme usulü ve takvimi Kurul duyurularıyla belirleneceğinden bunlar izlenmelidir. Her fonun ve her yatırımcının durumu farklıdır, sonuç dosyaya göre değişir. Süre kaybetmeden büromuzu arayabilirsiniz."],["SPK'nın 27 Ekim 2026 tarihli usul ve esasları (76/1903): Kanun'daki maddeler nasıl uygulanıyor?","Kanun m. 4/2 ve 4/3'teki ara ödeme kuralı, SPK duyurusunda şöyle somutlaşıyor. Fon bazında ara ödeme, MKK'nın endekslemesiz hesapladığı net yatırım tutarını ve 1 milyon TL'yi aşmıyor; fonun nakdi yetmezse net yatırım tutarı, hesaplama tarihindeki tutar ve 1 milyon TL'nin en düşüğü ödeniyor. Ara ödemeye önce unvanında \"para piyasası\" geçen fonlardan başlanıyor.\n\nKanun m. 3/6 kapsamında, SPKn m. 104, 106 veya 107'deki fiilleri tasfiye kapsamındaki fonlarla birlikte ya da fonların iştirakiyle işlediği Kurulca tespit edilenlere ödeme yapılmıyor. Liste MKK tarafından tasfiyeyi yürüten kuruluşlara bildiriliyor.\n\nAra ödeme katılma payı iade edilmeden yapılıyor ve nihai ödemeden mahsup ediliyor. Pusula ve Atlas fonlarında tasfiyeyi Ziraat Bankası, Tera fonlarında İş Bankası yürütüyor. Sıra kurallarının ayrıntısı için ödeme takvimi makalesine bakın."]]}